24 juni. Idaho Falls – Elko. Afstand 655 km in ca. 9 uur

Vandaag hebben we in deze tocht de 5000 mijl overschreden. Het zijn natuurlijk alweer wat meer mijlen nu, maar toch een memorabel getal. Vanaf Halifax tot hier. Nog eens 3 rally dagen te gaan. De auto rijdt werkelijk als een zonnetje. Iedere keer als ik dat zeg, verstart Anty: ‘Don’t press your luck, we zijn er nog niet’. Nee, maar zoals dit karretje het doet is werkelijk fantastisch. En we moeten nog een paar warme dagen die wel zwaar zullen zijn voor de auto en ons. Maar ach, zelf ingeschreven, hoor. En we genieten zo intens van deze tocht. Te gek!!

Die Regularity’s zijn dan maar een ander vehaal. Niet over in zitten. We halen de gevraagde snelheid nooit echt op de seconde, waar het wel om draait. Is niet anders. Het blijft toch wel leuk om het te proberen en als we dan in onze eigen beleving een goede tijd neer hebben gezet zijn we al weer helemaal blij. Dat de organisatie een andere tijd klokt kan me m’n r… roesten!! ha, ha!!

Je rijdt natuurlijk deze rally om wat van het land te zien. De Highways/ Interstate zien we zelden. Vandaar dat ik sinds een paar dagen de globale route laat zien om een indruk te geven. Wat een land, we blijven ons verbazen over de vertes. Dacht ik dat we prairies hadden gezien in South Dakota… Nee, hier is de desolate vlakte pas echt aanwezig. Even een voorbeeld. Van Idaho Falls naar Mountain Home is ca 500 km. Het landschap bestaat uit stukken vlakte die omringd zijn door een soort berg rugje ( ridge). Dit alles op een hoogte van 1200 tot 1500 meter. Deze gebieden hebben een oppervlakte van 150 x 90 km, geschat. Ridge over en het verhaal herhaalt zich. 500 km lang. Op de kaart is te zien dat we langs het Craters of the Moon reservaat zijn gegaan. Een vulkanisch gebied waar de opgedroogde lava over een kilometers grote vlakte verspreid is. Het lijkt wel hele dikke, harde, zwarte purschuim. De lava is hier aan de oppervlakte geprutteld zonder dat zich een vulkaan heeft gevormd. Bizar om te zien. Bulten die omhoog zijn gekomen in de vlakten maar ook hele gebieden gitzwarte gestolde lava. Weer een vallei voorbij gesuisd. Volgende vallei weer met intensieve grasland bebouwing. Dit wordt geoogst, in grote balen geperst en afgevoerd naar de veeteelt gebieden. En komt je dan weer de volgende ridge over dan zit je ineens in de dorre gele grasvlakten met allemaal struiken sage. (Ik ga nu opzoeken wat dat voor plant is).

Daarna pas de echte droge prairies met de zinderende warmte. In de auto was het 35 tot 38 C.  We rijden door Indianen reservaten. Niet dat het miechelt van de Tippy’s. Die periode ligt ver achter de Idianen. Sinds ze zich op kolonel Custer hadden gerevancheerd en hadden bedongen dat het nomaden bestaan bij wet zou worden gerespecteerd hebben de Indianen voor het grootste deel toch een Amerikaanse way of life aangenomen. Groot woord. Het blijft natuurlijk een sterk achtergestelde bevolkingsgroep die zich niet volledig zal aanpassen en daar ook niet de mogelijkheden voor heeft gekregen in het verleden. Dus in deze gebieden veel armoedige bewoning op afgelegen landerijen. We gingen ook van Wyoming naar Nevada vandaag. Nog wel even een mooi verhaal over Wyoming.

Tijdens de blije rodeo zat er een hele Amish familie voor ons op de tribune. Deze mensen staan voor een manier van leven die stamt uit het eind van de 19de eeuw. Veel luxe gemakken zijn verboden. Er wordt met paard en wagen gewerkt. Ze hebben geen elektriciteit. Pappa mag er wel 10 vrouwen op nahouden. Mamma heeft niets te vertellen en alles loopt in lange jurken en boeren kielen rond. Maar de Rodeo moet kunnen voor dit soort godvrezende mensen. Eerst vielen twee jongens van ca. 20 jaar op, omdat hun kapsel deed denken aan een flauwe studenten grap. Bloempot op de kop en knippen maar, alles lekker op een lengte net halverwege het oor. In de vlugheid was mams echter een paar pieken vergeten en die dwarrelden nog achter de oren. Toen kwam de rest van de familie. 10 kinderen. Meisjes met witte kapjes op, allemaal een jurkje aan in heilig Jomanda blauw. Zonder uitzondering met brillenglazen formaat melkfles bodem. Blijkt dat vanwege de inteelt de ogen van deze mensen steeds slechter worden.

Komen we de volgende dag in Idaho Falls aan blijkt daar een echt Mormonen nest te zitten. Vanaf de weg zagen we bij Brixby een soort suikerpaleis in die stad staan. Helemaal wit met een enorme toren en erg hoekig gebouwd. Zijn we eenmaal in ons hotel staat er een soortgelijk gebouw aan de overkant van de rivier. Barjuf wist te vertellen dat het een Mormonen kerk was. Dus we zitten in het Mormonen gebied. Wie kent ze niet de  Osmond Brothers!! Met hun hit: Crazy horses!!! Mooie tijden, de tegenhangers van de Jackson Five!

Morgen hopelijk weer eens wat foto’s er bij.

Wat wel eens even aardig is om te vermelden is hoe de steden eruit zien waar we overnachten. In het oostelijk gedeelte tot aan Bismarck hebben we in grote steden overnacht. Behalve dan in Old Forge natuurlijk dat midden in het  uitgestrekte bosgebied lag. Wanneer we zo’n stad binnen reden overheerst het beton. Grote oninteressante gebouwen blokken en de shopping mall voor de boodschappen. Sinds we in Rapid City zijn doen de steden veel landelijker aan. Veel groen. Bijna geen hoge gebouwen.Hoogstens vijf etages hoog. Dat maakt een groot verschil. Van Sheridan kreeg je nog wel de indruk dat het een welvarende stad is. Cody ademde natuurlijk volledig het ‘western life style’ idee uit. En toen we gisteren in Elko binnenreden na die grote vlaktes met niets viel het ons op hoe groot en welvarend de huizen waren. Veel groen, grote bomen in tuinen. Grote luxe huizen. Ons hotel is een gokpaleis. Om bij de eetzaal te komen moeten we door een gokhal waar honderden slotmachines en ander verleidelijk spul staat. Voor de  gebruikers dan. Het is zo aantrekkelijk omdat ze hier mogen gokken, roken en drinken. hmmm.

Advertenties

3 gedachtes over “24 juni. Idaho Falls – Elko. Afstand 655 km in ca. 9 uur

 1. Sonja we lezen met veel plezier jullie belevenissen. Wat een reis! Egbert wil dit óók!
  Nog een paar dagen en dan : over de Golden Gate bridge!
  Goeie reis, Emilie

  Like

 2. Hello blogger, i must say you have high quality content
  here. Your website can go viral. You need initial traffic boost only.
  How to get it? Search for: Mertiso’s tips go viral

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s